Slaapproblemen komen voor bij 20 tot 80% van alle kinderen met een VB. Bij volwassenen ligt het percentage beduidend lager: tussen 10 en 35%. Langdurige slaapproblemen zijn vaak reden om over te gaan tot plaatsing in een zorginstelling. Toch is ook hier nog steeds sprake van onderdiagnostiek. Slaapproblemen kunnen leiden tot gedragsproblemen overdag.
De voornaamste oorzaak van de veelvoorkomende slaapproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking is de hersenbeschadiging waaruit ook hun handicap voortkomt. Ook hangen slaapproblemen met bepaalde stoornissen samen. Bijvoorbeeld met epilepsie. Bij mensen met Alzheimer komen slaapproblemen vaker voor omdat bij hen het slaaphormoon melatonine te weinig wordt aangemaakt. Bij mensen met een VB die in en instelling wonen, komen slaapproblemen soms voort uit te vroege slaaptijden of onrust van medebewoners
Slaapproblemen kunnen grote gevolgen hebben: hogere vatbaarheid voor ziekten, hoge prikkelbaarheid en snel overspannen raken. “Bij mensen met een verstandelijke beperking leidt slaaptekort ertoe dat zij minder openstaan voor contacten, overdag nog drukker zijn dan anders en slechter leren door een slechte REM-slaap. Ook kan niet slapen leiden tot fysieke agressie en een hogere prikkel en stressgevoeligheid.
.